NITAI HERSHKOVITS - CALL ON THE OLD WISE

Artiest info
Website
facebook
Label : ECM
Distr. Outhere Distr. Benelux

Nitai Hershkovits (1988) is een Israëlische pianist/componist, dit is zijn vijfde album en het eerste voor ECM. Hij maakte ook albums met musici als Avishai Cohen, Ari Hoenig, Ozed Tzur en anderen. Het album is opgenomen in 2022 in Lugano, geproduceerd door maestro Manfred Eicher, het is een vervolg op de succesvolle albums van het quartet van saxofonist Oded Tzur (Here be the dragons uit 2020 en Isabel uit 2022) waaraan Nitai deelnam.

Hier betreft het grotendeels improvisaties, behalve de nummers “The Old Wise, “Of Mentorship” en “For Suzan” die zijn gewijd aan zijn vroegere piano lerares Suzan Cohen, ze zijn duidelijk anders, meer beschouwend. De geïmproviseerde stukken worden onderbroken door twee composities, “Dream your Dreams” van de Engelse dichteres/muzikante Molly Drake ( 1915 – 1993 en de moeder van cultheroe Nick Drake) dat een prachtige uitvoering krijgt en Ellington‘s “Single Petal Rose” ooit geschreven als het middelpunt van Duke’s The Queen Suite. Er staan 18 muzieknummers op dit album, hetgeen inhoudt dat de gemiddelde lengte niet al te lang is, wat voor de nodige afwisseling zorgt en de nodige ruimte geeft aan de improvisaties van Nitai. Een nummer als “Mode Antigona” is als een balsem voor de ziel.

En ook het meer uitgesproken “Of trust and remorse” valt in die categorie. “Intermezzo No. 3” gaat dan weer meer richting klassieke muziek met zijn parelende klanken. (in mijn oren hoor ik her en der de invloed van Satie, een van mijn grote favorieten, misschien wishfull thinking). De muziek van Nitai werkt als een verdovend middel maar dan in de goede zin van het woord, je wordt letterlijk meegevoerd door zijn gevoelvolle klanken. Met zoveel titels heeft het weinig zin om elk nummer afzonderlijk te beoordelen, maar het klankbeeld van dit uitzonderlijke album spreekt boekdelen, er heerst een bijna adembenemende serene rust door in alle 18 nummers, improvisaties en composities incluis. Het afsluitende “River wash me” klinkt zowel als titel en als qua muziek als een spiritual, een fraaie finale van een meeslepend album. Een goede bijdrage aan de rijke collectie solo piano albums op het ECM label.

Jan van Leersum.